• 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view
  • 사옥view

성바오로딸수도회 알베리오네 센터

Alberione Center, Daughters of St.Paul 2004

  • Location: Seoul
  • Area: 3,833㎡
  • 2 Stories Below Ground,
  • 5 Stories Above Ground
  • Structure: Steel & Reinforced Concrete

The Alberione Center of the Daughters of St. Paul is the publisher where Pauline sisters proclaim the Good News by means of books, media, and Bible education. The site, originally a part of the Convent compound, was subdivided by the new street that runs north and south through the middle of the compound. The long side of the subdivided site is facing west and had a formidable slope to overcome toward the east.

The long rectangular floor plan resulted into a long west facing fa?ade which is open to the panoramic view to the Dobong-san Mountain. In order to capture the view and to control the late summer afternoon sunlight and street noise, double galzed glass wall and vertical louvers were extensively utilized.

The main entrance and the main lobby on the second floor are accessible through the arcade along the street. The Floor plan consists of two layers. Since the thin east layer houses the core and smaller offices, it frees up the west layer to provide for large open spaces and the flexibility in floor planning to accommodate ever changing requirement. The Center is connected to the convent by an underground corridor that runs across the street.